Der er mange forskellige olier på markedet og de er alle sammen til noget forskelligt. Det er nemlig ikke ligemeget om du bruger den samme olie til både at stege frikadeller eller lave pomfrittes i en gryde, men det bliver du helt sikkert klogere på i dag efter du har læst med herunder.
Du er sikkert stødt på ordet rapsoile, solsikkeolie, avocadoolie osv.. Der er mange forskellige navne, men hvad skal man lige bruge til min madlavning? Det er der faktisk mange der spørger om, fordi der er nemlig forskel på hvad du skal bruge. Det hele handler om rygepunktet og om smag. Med rygepunkt mener vi, hvornår olie begynder at blive varm og faktisk begynder at ryge og skal man stege noget med høj varme, skal man tænke over at tage en olie som kan klare den høje temperatur på panden.
Hvis man går op i sundhed, så er det vigtigt at man tænker også at finde en olie der har et høje rygepunkt, da det er mindre sundhedsskadeligt og som et plus, så mister man heller ikke smagen i olien.
Avocadoolie til høj varme
Noget af det bedste du kan bruge er avocadoolie. Denne olie er super god til madlavning og den har det højeste rygepunkt på hele 271 grader, hvilket gør den ideelt til at stege bøffer i. Den er også god til fisk og skaldyr og så det samtidig den sundeste olie du næsten kan bruge, da den er fyldt med A-C-D og E-vitamin.
En avocadoolie kan også bruges til salater og til varme retter i oven, så det er faktisk den bedste olie du kan bruge, da den kan bruges til mange ting.
Olien smager ikke så meget af avocado, så derfor er den god at stege i.
Jomfruolivenolie til det hele
Det fleste kender og bruger jomfruolivenolie. Den kan nemlig bruges til det. Uanset om det er stegning, bagning eller som dressing, så er denne olie at fortrække, hvis man gerne vil have en allaround olie til sin madlavning.
Jomfruolivenolie har en speciel smag, så det kan godt være du ikke skal bruge den i sødt bagværk, da det vil ødelægge smagen i dit bagværk.
Olie kan være meget dyr, så sørg for at lede efter de gode tilbud på den, hvis det er den olie du gerne vil bruge fremover.
Majsolie til de sparsommelige
Majsolie er meget brugt i Danmark og det er fordi den ikke er ret dyr i indkøb. Men der er dog nogle ting man skal tænke over med denne olie. Den kan nemlig ikke blive alt for varm. Du skal ikke gå højere op end mellemvarm på denne olie, da det kan ødelægge oliens kvalitet og i nogle tilfælde kan det påvirke olien, så det bliver direkte sundhedsskadeligt.
Olien er smagsneutral og så er den som sagt meget billig, men husk på den negative ting ved denne olie inden du køber den.
Hørfrøolie til dine salater
Denne olie er også en af de populære olier i Danmark. Den er dyr, men det er godt givet ud, hvis du gerne vil have nogle velsmagende salater eller smoothies.
Olien er ikke velegnet til stegning eller bagning, så det skal du lige huske inden du køber den. Sørg derfor for at have en af de andre olier i skabet, som du kan bruge når du skal bage eller stege.
Hørfrøolie kan hurtig blive harsk i smagen, hvis den bliver opvarmet.
Sådan skal du opbevare dine madolier
Det er super vigtigt at du opbevare dine madolier rigtigt ellers bliver de ødelagte og smagen bliver harsk og det vil du nødig have eftersom madolier er ret dyre.
For det første skal du sørge for at dine olier ikke kommer i nærheden af sollys. Står de i sollys vil de oxidere hurtigere. Det er feks derfor du ser at mange olier bliver solgt i mørke eller meget let transperanter flasker. Der er nemlig mange der hælder dem på andre olierkander og lignende og gør du det skal du sørge for at olien kommer i et køkkenskab, da disse universale oliekander er i glas og meget gennemsigtige.
Dernæst skal olien helst stå køligt og her tænker vi ikke på at sætte den i køleskabet. I køleskabet skal den nemlig ikke, da det er for koldt. Mange har en tendens til at smide olier i køleskabet, men det skal de ikke. Gør man det, så kan de godt blive lidt grumset at se på. Det er dog ikke sundhedsskadeligt. Stiller du den på køkkenbordet igen, så vil det forsvinde igen, så du skal ikke smide den ud bare fordi den ser lidt grumset ud. Det er kun fordi den er for kold. Derfor, behold dine olier i en køligt skab i stedet for.
Til sidst er det vigtigt at du tjekker holdbarheden. Overstiger den datoen kan du ligeså hælde den ud, da den kan bliver meget harsk og ødelægge smagen i din madlavning. Sørg derfor altid for at tjekke datoen inden du laver mad med din olie. Du kan med fordel lugte til den hver gang du bruger den for at være sikker på at den er som den skal være.